Andra världskriget 1939-1945

Det var den 3 september 1939. En solig och varm dag. Jag fyllde 19 år den dagen. Hade plats i Danderyd norr om Stockholm. Minns så tydligt den dagen då Eva Andén kom ut i köket och sa ”nu har vi krig”, och från och med nu får vi inte elda med olja, utan koks var det som gällde. Det var det första förbudet. Sedan fick vi sätta upp mörkläggnings-papper för alla fönster, det var jobbigt.

Nästa fas var alla ransoneringskort. Det började med kaffe och te. Sen följde socker, mjöl, matfett, ägg, fläsk, alla köttvaror. Alla matvaror var tillslut ransonerade. Kokos och bananer fanns inte. Apelsiner kommer jag inte ihåg. Sedan kom alla textilvaror och skor, det var en jobbig tid för butiksanställda som skulle klippa korten och sedan redovisa för statens livsmedelskommission!

Jag har faktiskt kvar en del ransoneringskort. En del hamstrade allt som fanns, trådrullar tex. Mandel vet jag var en begärlig vara, men hade tyvärr begränsad hållbarhet!                                

    Ransoneringskort                               

                       

 

 

 

 

 

 

 

En rolig historia var när vi hamstrade kålhuvuden som skulle hänga i taket i källaren. Det gick inte bra, de ”vissnade”!

Min mor tyckte mycket om kaffe, och då det inte fanns rostade hon råg i ugnen, lite sirap hälldes på, och rågkaffet var färdigt. Cikoria (nötter) var tillåtet, men det var svart och starkt. När Hildur senare kom från Stockholm på sommaren på 40-talet bjöd jag på cikoriakaffe, det glömmer hon aldrig!!

Vinterkriget i Finland, november-39 till april –40 minns jag tydligt. E. Andén och L. Ekedal tog då hand tre flyktingbarn , tre flickor  sju, sex och två år gamla. Det var jobbigt, men det gick. När kriget var slut åkte de tillbaka till Finland. 1941 började min Alvestatid. Hemma på jordbruket hade vi det mesta, men kriget var ändå kännbart. De oerhört kalla vintrarna bidrog till eländet då det var nästan ständigt 25-30 grader kallt. Då det var 20 grader kallt sa min far ”idag är det milleväder”. Eftersom jag arbetade i Alvesta cyklade jag hem då jag var ledig. Det var tre km hem, ”hu vad kallt”. En del nätter var det –40 grader kallt!

Men sommaren kom, vi hade varma soliga dagar. Min bror Anders var inkallad dels i Norrland, dels i Skåne. Även min bror Carl gjorde sin plikt, liksom min syster Annies man som var inkallad på Hasslö. Under tiden föddes Holger, det är nu 60 år sedan.

Ute i Europa blev det bara värre, Hitler intog det ena landet efter det andra. England och Frankrike kom med och senare USA. (Detta vet ni från historien). Den 9 april 1940 anföll Tyskland Danmark och sen Norge! Vilka oerhörda lidanden dessa folk fick erfara kan man ej förstå. Att vi blev skonade var nog eftergivenhet eller höll Gud sin skyddande hand över vårt land.

Midsommarafton. 22 juni 1941 kom Ryssland med i kriget, då var jag i Stockholm. Jag minns tydligt de svarta rubrikerna i tidningen. Jag var på väg till midsommardansen i Äppelviken, med 5-åriga flickan i min hand.

Men dagen kom i maj 1945 då det blev fred! Kyrkklockorna ringde hela förmiddagen och alla flaggade med stora och små flaggor. (Helgo var ute på taket till kontoret med flaggan, det såg och minns jag!).

Ja, detta är lite av vad jag minns av andra världskriget!

Margit

  Tillbaka