Bärplockningen

Den syssla som aldrig fick försummas var att ta vara på vad skogen gav av föda i form av bär och svamp. Den senare det var då fråga om kantareller användes aldrig i vårt hem utan såldes till herrgården. Jag minns då min syster och jag på mors uppmaning gick ner till herrgården med korgen full av kantareller trots ilskna hundar gick allt vägen och en blank femtioöring rikare gick vi lyckliga hem. 

Skogen omkring vårt hem gav rikliga tillfällen till bärplockning, både blåbär, hallon och lingon. Blåbären kom först, det var vi särskilt flitiga att plocka. Våra enliterskorgar var försedda med en kant upptill. Vi gick aldrig hem förrän vi hade korgen full upp till kanten, som vi sade. Det var ett måste, vi var både stolta och belåtna när detta mål uppnåtts. Värre var det med hallonen, vi bar korgen mycket försiktigt på vägen hem, men ändå hade bären sackats sig. Vi var alltid stolta över att ha korgen helt full när vi kom tillbaka från skogen. På hallonfällorna var det varmt, solen sken, det var stillhet och arbetsglädje. Jag minns särskilt en gång, då min äldste bror var med. Det var en trygghet. Senare på hösten kom lingonplockningen. Först blev råglingonen färdiga. Och allteftersom de övriga blev mogna, var det många timmar vi tillbringade i skogen. Det är något alldeles särskilt med naturen vid denna tid. Man kan fångas av den syrliga doften av tidig höst, av solens strålar på gula björklöv, av ron och stillheten, en tillflykt för egna tankar, det kan ge mycket mer än bären i skogen.

Som barn plockade vi mycket lingon eller ”krösen” som det alltid hette då. Ett fint minne är då bären skulle rensas. Då tog mor ett stort lakan och bredde ut det på gräset en fin dag, då det var lagom vind, det var en förutsättning. Sen lyfte hon korgen i luften och lingonen hälldes sakta ner på skynket, då blad och skräp blåste bort. Det var faktiskt ganska effektivt och underlättade efterrensningen. Sen kokades bären i en stor kopparkittel. Det var mest fråga om mos, som sen hälldes på selsekrukor. Så hade vi lingonmos för hela vintern.

 

 

Tillbaka